Zoeken

Werkpaarden & Troeteldieren

geneeskunde van het gezelschapsdier 

Deze tentoonstelling gaat over het paard, de hond en de kat, en over onze veranderde houding ten opzichte van deze dieren. Een verandering van werkdieren naar gezelschapsdieren. Tegelijkertijd veranderde de veearts in de hedendaagse dierenarts. 100 jaar geleden werden er voornamelijk paarden behandeld, tegenwoordig verdienen de meeste dierenartsen hun brood met het geven van voorlichting en met preventie en behandeling van ziekten bij gezelschapsdieren. Ook de dierenartsenpraktijk is mee veranderd: van een statige werkkamer, waarin de veearts zijn medicijnen bereidde, tot een goed geoutilleerde dierenkliniek met aparte operatiekamers en opnamemogelijkheden. En: was de veearts in vroegere tijden bijna altijd een man, tegenwoordig is bijna 90% van de eerstejaarsstudenten Diergeneeskunde vrouw. 

De tentoonstelling bestaat uit drie delen waarin al deze veranderingen zichtbaar zijn. Het eerste deel blikt terug naar de tijd van de dorpsnotabele die de veearts toentertijd was. De tijd dat hij in zijn werkkamer pillen en poeders bereidde en nog met zijn rijtuig visites deed. De tijd ook waarin honden heel hard moesten werken en de kar letterlijk moesten trekken. Het tweede deel kijkt 'naar binnen' en geeft een beeld van de anatomie van onze gezelschapsdieren. In het derde deel van de tentoonstelling worden hedendaagse ontwikkelingen en behandelingsmogelijkheden in de geneeskunde van gezelschapsdieren getoond, compleet met de inrichting van een operatiekamer uit een moderne dierenartspraktijk. 

Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn het oudste Nederlandse (huis)hondenskelet (5500-5000 vChr.), een oude werkkamer van een veearts, talloze antieke (en tot de verbeelding sprekende) diergeneeskundige instrumenten en hulpmiddelen, instructieve anatomische preparaten van (organen) van honden, katten en paarden, en een serie al in de 19e eeuw opgezette (ras)honden en katten uit de collectie van Naturalis, waaronder het vermoedelijk oudste opgezette hondje van Nederland, een vlinderhondje dat werd geboren in 1804 en overleed in 1818. Voor kinderen is er een grote verzameling 'My Little Pony' te zien. 

Speciaal voor deze tentoonstelling is het boekje 'Werkpaarden & Troeteldieren' uitgeven met een serie achtergrondverhalen over de evolutie van gezelschapsdieren en het verleden, heden en de toekomst van de gezelschapsdiergeneeskunde. Bezoekers van de tentoonstelling krijgen dit boekje gratis. 

Werkpaarden & Troeteldieren duurt van 16 mei t/m 29 oktober 2006.