Zoeken

Een doodleuk museum

Met tentoonstellingen en andere activiteiten biedt Het Natuurhistorisch bezoekers van alle leeftijden een relativerende en opvallende kijk op de altijd verbazingwekkende natuur. Het museum staat en hangt vol opgezette dieren en skeletten, (inkt)vissen op sterk water, opgeprikte insecten en prachtige schelpen. We exposeren zo'n beetje alle soorten fossielen die je in Nederland kunt vinden, er is een tentoonstelling over natuur in de stad, en over onze expo 'Dode dieren met een verhaal' raak je niet uitgepraat. Wisseltentoonstellingen zorgen er voor dat er altijd wat nieuws te zien is. Bezoekers die bijna alles aandachtig bekijken, blijven ongeveer twee uur in het museum. Voor scholen zijn er speciale museumlessen.

handige bezoekersinformatie

algemene bezoekvoorwaarden

Toegankelijkheid

Het Natuurhistorisch is van en voor iedereen. Het museum wil gastvrij zijn en heeft een aantal praktische stappen genomen om een bezoek voor iedereen prettig te laten verlopen.

Lees hier meer

Prijzen

  • € 11,-

    volwassenen   
     

  • € 5,50

    kinderen 4 t/m 15 jaar, 65+ , studenten, CJP, groepen > 10 personen
     

  • gratis

    kinderen t/m 3 jaar, Vrienden, Museumkaart, Rotterdampas, Dordtpas, ICOM, begeleiders van bezoekers die niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen
     

  • gratis

    op woensdagen voor kinderen t/m 15 jaar; geldt niet voor groepen (schoolklassen, BSO, etc.)

koop online tickets

1 van 3 vragen
Weet jij het antwoord?
Vogelnest

Welke vogel heeft dit nest gebouwd?

bekijk het antwoord

Een stadsduif.
Dit nest is gemaakt van ijzerdraad, kippengaas en (eigen) ontlasting. Het nest werd gevonden in Rotterdam-Botlek, hoog in een destillatietoren. Op dat industrieterrein is geen natuurlijk nestmateriaal te vinden. Donsveertjes en eierschalen wijzen er op dat er jongen in het nest zijn grootgebracht. Het nest is tussen andere bijzondere vogelnesten te zien in onze tentoonstelling Nationaal Park Rotterdam.

2 van 3 vragen
Weet jij het antwoord?
Lippenbeer

Heeft een lippenbeer meer lip dan een andere soort beer?

bekijk het antwoord

Jazeker.
De lippen van deze beer onderscheiden hem van andere beersoorten, vooral door het gebruik van zijn lippen. Het dier eet mieren, termieten en vruchten die hij met zijn neus vindt. Met de scherpe vorkklauwen, ook een onderscheidend kenmerk ten opzichte van andere beersoorten, ritst hij een termietenheuvel open. En nu komen de lippen om de hoek kijken! De beer blaast met veel kracht zand en stof uit de heuvel, tuit zijn lippen tot een buis en slurpt alle termieten op. Dat gaat extra makkelijk omdat hij geen bovenste voortanden heeft. Het geslurp kun je tot wel 100 meter verderop horen! Leuk weetje: Baloe uit de Disneyfilm Jungle Book is ook een lippenbeer. Kom hem maar eens bekijken in de zaal Biodiversiteit!

3 van 3 vragen
Weet jij het antwoord?
Dolfijn

Wat zijn deze twee zwevende botjes bij de dolfijn? 

bekijk het antwoord

Bekkenbotjes.
Lang dachten wetenschappers dat deze kleine, los zwevende botjes geen functie meer hadden. Het waren vooral overblijfselen van meer dan 40 miljoen jaar geleden, toen de voorouders van dit dier op het land leefden. Na wetenschappelijk onderzoek blijkt nu de controlerende spier van de penis verbonden te zijn met deze botjes. Het biedt evolutionair voordeel bij de paring (hoe groter de botjes, hoe groter de penis, des te aantrekkelijker voor vrouwtjes). Ook vrouwtjes hebben bekkenbotjes, waarvoor deze exact dienen is echter nog niet duidelijk.

Openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur

Afwijkende openingstijden:
5, 24 en 31 december sluit het museum om 15.00 uur 
gesloten op maandagen, 25 december, 1 januari en Koningsdag 
in de zomervakantie is het museum ook op maandag open
open op tweede paasdag, tweede pinksterdag en tweede kerstdag

 

Meer leuke weetjes over de natuur ontdekken?
Kom langs in ons museum!

koop online tickets

Meer leuke weetjes over de natuur ontdekken?
Kom langs in ons museum!

koop online tickets

Museumwinkel

De museumwinkel bevindt zich in de entreehal van het museum en is gratis toegankelijk gedurende de openingstijden van het museum.